ZDRAVA ŠOLA

O projektu

V šolskem letu 2016/17 se je naša šola priključila Slovenski mreži zdravih šol. S tem smo se zavezali, da bomo promovirali zdrav način življenja pri učencih, starših in zaposlenih. Sledimo smernicam Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki nam v začetku šolskega podajo prednostno nalogo, na podlagi katere gradimo vse dejavnosti tekom tega leta.

CILJI:

  1. Aktivno podpiranje pozitivne samopodobe vseh učencev in s tem ozaveščanje pomena, da lahko prav vsak prispeva k delovanju na šoli.
  2. Skrb za vsestranski razvoj dobrih medsebojnih odnosov med učitelji in učenci, učitelji med seboj ter med učenci.
  3. Ozaveščanje učiteljev, učencev in staršev o socialnih ciljih.
  4. Spodbujanje učencev k različnim dejavnostim z oblikovanjem raznovrstnih pobud.
  5. Najti sleherno možnost za izboljšanje šolskega okolja.
  6. Skrb za razvoj dobrih povezav med šolo, domom in skupnostjo.
  7. Skrb za razvoj povezav med osnovno in srednjo šolo z namenom priprave skladnega učnega načrta vzgoje za zdravje.
  8. Aktivno podpiranje zdravja in blaginje naših učiteljev in učencev.
  9. Učitelji in šolsko osebje smo zgled za zdravo obnašanje.
  10. Upoštevanje komplementarne vloge, ki jo ima šolska prehrana pri učnem načrtu vzgoje za zdravje.
  11. Sodelovanje s specializiranimi službami v skupnosti, ki nam lahko svetujejo in pomagajo pri vzgoji za zdravje in promociji zdravja.
  12. Vzpostavitev poglobljenega odnosa s šolsko zdravstveno in z zobozdravstveno službo glede aktivne podpore pri izvajanju učnega načrta vzgoje za zdravje.

ŠOLSKO LETO 2023/24

V tem šolskem letu je naslov prednostne naloge LEPA BESEDA LEPE ODNOSE NAJDE.

Pomen te naloge je krepiti odnose, saj smo ljudje socialna bitja. Povezave, ki jih gradimo z drugimi, so ključne za socialno, psihično in telesno zdravje. Medosebni odnosi so tisti, ki pomembno prispevajo k smislu življenja in vplivajo na to, kako posameznik zaznava kakovost svojega življenja. Močno se povezujejo z našimi najrazličnejšimi izkušnjami – lahko so vir pozitivne samopodobe, zadovoljstva z življenjem in dobrega počutja, lahko pa so vir težav, problemov, potrtosti ipd.

Spoštljiva in prijazna komunikacija predstavlja pomembno vlogo v izboljševanju odnosov z drugimi. Učinkovita komunikacija vodi v močnejše čustvene povezave z drugimi, v oblikovanje in vzdrževanje močnih in stabilnih prijateljskih odnosov, ki nam dajejo moč pri spoprijemanju z vsakodnevnimi izzivi.

Prednostna naloga je tako namenjena spodbujanju dobrih medsebojnih odnosov med učenci, učitelji, starši in vsemi, ki sodelujejo v vzgojno-izobraževalnem procesu, (s)pobudam za zmanjševanje vseh vrst nasilja in predvsem različnim dejavnostim, ki pripomorejo k dobremu duševnemu zdravju.

V ta namen smo tudi letos načrtovali projektni teden z istoimenskim naslovom LEPA BESEDA LEPE ODNOSE NAJDE. Kot novost izvajamo različne delavnice za starostnike v domovih za starejše v Murski Soboti in Rakičanu.

Skozi t. i. aktivnosti za zdravje in srečo smo letos obeležili 30 let Zdrave šole. Sodelujemo tudi s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Murska Sobota (CKZ Murska Sobota) ter skozi celotno šolsko leto spremljamo še vsa dodatna aktualna vsebinska področja s strani NIJZ, ki se nanašajo na zdrav način življenja.

ZAP. ŠT. NALOGEPROJEKTI, NALOGE, DEJAVNOSTIČAS IZVEDBECILJICILJNA SKUPINA
1.  Program CKZ M. Sobota
VZGOJA ZA ZDRAVJE V OSNOVNI ŠOLI
celo šolsko leto– dostopno na: https://www.facebook.com/watch/?v=3315904811816643učenci 8. razredov  
Naravoslovni dan
ZDRAVA SPOLNOST IN OSNOVE PRVE POMOČI  
14. 9. 2023  – usvojitev veščin osnove prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja vključno z uporabo AZD; – seznanjanje mladih o različnih vidikih spolnosti – duševnih, telesnih in socialnih; – vplivanje na oblikovanje stališčin prepričanj, ki bodo mladim v pomoč pri odgovornejših odločitvah na področju spolnosti;učenci 8. in 9. razredov  
Naravoslovni dan
SE POUČIM, DA NE »ODFRČIM«  
28. 9. 2023  – odprt in iskren pogovor z najstniki o njihovih težavah in stiskah; – pridobitev njihovega zaupanja in pomoč pri vzpostavitvi pozitivne  samopodobe; – priporočila o primerni rabi tehnologije; – posledice prekomerne rabe telefonov, tablic, računalnikov …; učenci 9. razredov  
NAJSTNIŠTVU SEM KOS  7. 5. 2023
ZASVOJENOST S TEHNOLOGIJO9. 5. 2023
Obeležitev 30 let Zdrave šole6. 10. 2023  – promovirati zdrav način življenja pri učencih, starših in zaposlenih skozi  načrtovane  dejavnosti; – skušati doseči večjo ozaveščenost o pomenu zdravega življenjskega sloga (duševno zdravje, zdrava prehrana, gibanje,… );vsi zaposleni na šoli
Naravoslovni dan
NAŠA ŠOLA, ZDRAVA ŠOLA  
učenci RS in PS, učitelji, zunanji sodelavci  
Projektni teden
LEPA BESEDA LEPE ODNOSE NAJDE/NARAVNO JE MODERNO
5. 2.–7. 2. 2024
Delavnice za starostnike
LEPA BESEDA LEPE ODNOSE NAJDE  
celo šolsko leto  – razvijanje sočutja do starejših in razvijanje prijateljskih odnosov;    starostniki doma starejših v M. Soboti in Rakičanu
Program
FIT NAJSTNIK
 – ozaveščanje učencev o zdravi prehrani in pomenu gibanja za zdravje;učenci RS in PS  
Delavnice
VSUO IN ZORENJE SKOZI TO SEM JAZ  
celo šolsko leto   celo šolsko leto  – razvijanje socialnih in čustvenih veščin ter zdrave samopodobe; – ozaveščanje o pomenu duševnega zdravja in preprečevanja samomorov; – vzpodbujanje k pogostejši telesni dejavnosti in gibanju;učenci RS in PS, učitelji
Dejavnosti, aktualne vsebine, ki jih med šol. letom razpisuje NIJZ  celo šolsko leto  – cilji, povezani z aktualnimi vsebinami in Zdrave šole.učenci RS in PS, učitelji, vsi zaposleni na šoli
Dostopnost