V petek, 29. 9. 2018, smo učenci sedmih razredov opravili naravoslovni dan v sklopu festivala znanstvene ustvarjalnosti – Sobota v petek. Odpravili smo se v mesto in si ogledali Hišo eksperimentov na prostem. Naša prva postaja je bila na drevoredu Martina Lutra. Tam smo lahko sami poskušali različne eksperimente. Videli smo, kako deluje magnetno polje, vrtenje okrogle vrtavke, poskušanje vezanja vezalk s kleščami (kot roboti)…
Ko smo vsi preizkusili vse, smo šli na drzne eksperimente. Tam smo si sami izdelali piščalke iz slamic, fižolček iz alufolije in frnikule ter barvno zlaganko. Nato smo se odpravili v Mladinski informativni in kulturni klub MIKK. Anja Truden nam je predstavila zanimivo znanstveno dogodivščino Plinologijo. Pokazala je eksperimente s šumečo tableto, tekočim dušikom ter helijem. Po koncu tega pa je še sledil ogled dokumentarca o vodi. Nato smo se odpravili v Hranilnico prekmurskih dobrot, kjer nam je dr. Martin Kavšček predaval o biotehniki v vsakdanjem življenju. Govoril je o pridelavi hrane za živino iz sirotke. Tam smo se tudi preizkusili v optičnih iluzijah.
Naravoslovni dan je bil pester, zanimiv in zelo poučen. Všeč nam je bilo, da smo izvedeli veliko novega in sami izvajali različne zanimive eksperimente.

Pia Gaja Perš in Stela Kovač, 7.a

20180928_085644

Več slik si lahko ogledate s klikom na sliko.