V tednu od 20. do 25. januarja smo se tudi na Osnovni šoli III Murska Sobota priključili Tednu pisanja z roko 2020. V Društvu Radi pišemo z roko, ki je bil tudi organizator dogodka, si prizadevajo ozaveščati o pomenu te izvirne in neponovljive fine motorične spretnosti, ki se vzdržuje z vajo, tj. s tem, da pišemo. Tako smo v tem tednu podprli in poudarimo pomen pisanja z roko, ki med drugim zagotavlja: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejšo pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih sposobnosti itd. Učitelji so se o tej temi pogovarjali z učenci in jih spodbujali, da so tudi sami kaj napisali, ustvarili. Tako so nekateri primerjali pisave, si izmenjali razredna sporočila, zapisali šolski dnevnik, izdelali plakat, napisali pesem … V projektu so sodelovali tudi zaposleni, ki so si izmenjali prav posebna sporočilca. Učenci sedmih razredov so pri predmetu likovno snovanje pod mentorstvom učiteljice Mihaele Ružič svoj portret upodobili na prav poseben način. Svoj izgled so upodobili z besedo, ki jih opisuje kot posameznika. »Narisali« so se z pisano besedo. Tako so ustvari celosten avtoportret, ki jih opisuje z zunanjim izgledom in lastnoročnim zapisom svojih lastnosti, ki pripovedujejo o tem, kakšni so.
V 2. a razredu so pod mentorstvom učiteljice Ingrid Hari poustvarjali po pravljici Pajkodlak, ki je na koncu svojo požrešnost plačal z življenjem. Ugotovili so, da bi tudi Pajkodlak potreboval nekaj nasvetov za daljše in bolj mirno življenje. Te so tudi zapisali.
V šestem razredu so pod mentorstvom učiteljice Branke Jančar nastale izvirne pesmi. Pisanje z roko se na naši šole nikakor ne bo izteklo s projektom, ampak si bomo še naprej prizadevali, da čim večkrat stopimo iz okvirjev digitalnih tehnologij in ohranimo pisanje z roko.

Aleksandra Grah, pedagoginja

img_8757_1

Več slik si lahko ogledate s klikom na sliko.