27. aprila Slovenija praznuje dan upora proti okupatorju. Gre za obeleževanje spomina ustanovitve Osvobodilne fronte, ki je bila ustanovljena na predvečer tega datuma in se je pozneje preimenovala v Osvobodilno fronto slovenskega naroda. Bila je osrednja odporniška organizacija Slovencev v II. svetovni vojni. Več političnih organizacij in posameznikov se je združilo in ustanovilo OF ter se s tem pripravilo na osvobodilni boj. Iz teh prvih posameznikov je nastala partizanska vojska, ki so jo vodile ideje o svobodni Sloveniji. S svojim uporom so se postavili na zemljevid Evrope v osvobodilnem in antifašističnem boju.
Praznik dela – 1. maj, pa je posvečen praznovanju spomina na krvave dogodke leta 1886 v Chicagu, ko so delavci zahtevali osem urni delavnik, pri tem pa jih je ovirala policija. V spopadu je bilo ubitih več ljudi. Praznovanje 1. maja se je leta 1890 začelo tudi na ozemlju današnje Slovenije. Za Slovence je bil 1. maj vedno eden izmed najbolj popularnih praznikov, od leta 1948 pa je uzakonjen kot državni praznik.
Na predvečer praznika po vsej državi zagorijo kresovi, ob katerih se ljudje zbirajo in veselijo. Letošnji praznik bomo praznovali v okviru družine sami in s tem dodali kamenček k čimprejšnjemu koncu izolacije in k vrnitvi v normalno življenje.

Zapisala učiteljica zgodovine Zorica Sečko