Naša šola je v sredo, 11. 10. 2023, že tretjič zapored na slavnostni prireditvi, ki se je odvijala na Osnovni šole Preserje, prejela naziv Kulturna šola, ki ga neprekinjeno ohranja že od leta 2014.

Ponosni smo, da so ocenjevalci prepoznali, da je kultura del našega šolskega vsakdanjika. To smo izkazali tudi v času pandemije, ko nam je uspelo ohraniti vez med učiteljem in učencem prav s pomočjo kulture. Takrat smo z veliko mero motiviranosti povezali učence v sodelovanju, raziskovanju, spoznavanju ter ustvarjanju s sodobnimi pristopi, iz česar je nastalo kar nekaj spletnih prireditev, in sicer: Prešeren je lahko moderen, Drugačen ni napačen, Sanjaj svoje sanje, Iz Sobote v svet in Znameniti Slovenci. Smo tudi ena redkih šol, ki se ponaša z izvedbo avtorskih muzikalov; Od vrat do vrat in Izložba sta muzikala, ki sta plod sodelovanja naših učencev in učiteljev.

Znamo torej prisluhniti željam in interesom učencev ter vplivati na njihovo aktivno udejstvovanje in osebnostno rast. Še posebej nam to uspeva na umetniškem področju, kjer z drugačnim, kreativnim sodelovanjem učiteljev in učencev le-ti razvijajo veščine za 21. stol. Vsako šolsko leto na ravni šole določimo prednostno nalogo, ki jo predlagajo in načrtujejo učenci. Ta nas potem vodi skozi različne avtorske likovne in literarne razstave ter se zrcali na naših množičnih prireditvah, kjer ima možnost predstaviti se in nastopiti sleherni učenec naše šole.

Naša šola vseskozi posveča veliko skrb tudi kulturi sobivanja, zato se vključujemo v projekte in razvojne naloge, ki nam to omogočajo. Vsako šolsko leto izvedemo tri oz. štiri strnjene dneve dejavnosti, katerih vsebina in dejavnosti uvajajo kulturo strpnega sobivanja pod različnimi gesli. Taka primera sta Drugačen ni napačen – mavričnost našega bivanja ter Prijateljstvo je največji zaklad. Rezultat tovrstno uspešno izvedenih dejavnosti je tudi nastanek šolskih biltenov bodisi v tiskani oz. digitalni obliki. Ti dnevi dejavnosti učencem na subtilen način približajo umetniško ustvarjanje tudi kot način ozaveščanja o drugačnosti in njenem sprejemanju.

Ponosni smo na številčno vključenost naših učencev v štiri pevske zbore na šoli in njihove uspešno izvedene koncerte z naslovi: Na jadrih pesmi, Tam v meglicah nad Mursko vodo, Lepa je naša dežela, Od rocka do popa …

Že trinajsto leto zapored na naši šoli poteka tudi projekt Prijatelji muzeja, ki smo ga ustvarili skupaj s Pomurskim muzejem Murska Sobota. Z njim mlade uvajamo v svet varovanja kulturne dediščine. Smo edina izmed pomurskih šol, ki v tej smeri načrtno nadgrajujemo osnovnošolske vsebine z obiskom muzeja in s strokovnim izvajanjem vsakoletnih petih delavnic v muzeju za učence 1. in 2. razreda.

Šola ohranja stik in sodeluje tudi z našimi bivšimi učenci, ki so uspešni na različnih področjih. Glasbeno uspešni  nekdanji učenci so nam priskočili na pomoč z avtorsko glasbeno podlago za našo šolsko himno. Prav tako se povezujemo z različnimi lokalnimi in znanimi glasbenimi ustvarjalci, kot so glasbena skupina Ethnotrip, Vlado Kreslin, Pepson in Beletinke. 

Dodatne spodbude smo našim učencem nudili s sodelovanjem v mednarodnem projektu SpeculativeEdu, Erazmus+ projektu – Disco šola, ko so učenci združili moči z arhitekti ter ustvarili vizijo mesta Murska Sobota. Maketa “Murska Sobote v prihodnosti” je potovala tudi na razstavni prostor v mesto Fermine v Franciji, letos pa gostuje na Dunaju v Avstriji. Prav tako smo se povezali z lokalnima glasbenima ustvarjalcema Big Papo in s Kleemar-jem ter skupaj ustvarili pesmi o našem mestu. Za ta namen smo tudi izdali plošči, katerih besedilo, glasovna izvedba in ovitek je delo naših učencev. Delček teh skladb bo šola predstavila tudi na letošnji občinski proslavi. 

Kolektiv Osnovne šole III Murska Sobota

IMG_2434

Več slik si lahko ogledate s klikom na sliko.