JULIANOVA ZGODBA

Avtor:  Palacio, R. J.

Obseg: 104 strani
Format: 200 mm x 140 mm

Otroško in mladinsko leposlovje

Ameriška uspešnica Čudo, prejemnica mnogih mednarodnih nagrad za kakovostno literaturo, ki je osvojila že milijone bralcev po vsem svetu, je v odličnem prevodu Boštjana Gorenca tudi pri nas ogrela srca mladostnikov in njihovih staršev, starih staršev, učiteljev, vzgojiteljev. Od izida v slovenščini novembra 2014 do danes se je uvrstila na številne sezname obveznega branja.
Julianova zgodba zdaj prinaša nov pogled na dogodke v Beecherjevi osnovni šoli, ki jo v petem razredu začne obiskovati tudi August Pullman, fant s hudo deformacijo obraza. Zakaj je Julian do novega sošolca Augusta tako nesramen? Zakaj se ga izogiba in mu v omarici pušča listke z žaljivimi sporočili? Kako se na Julianovo obnašanje odzove vodstvo šole? Kako pa na vse skupaj gledajo Julianovi starši?
In kdo na koncu poskrbi za to, da Julian obžaluje svoja neprimerna dejanja in postane boljši človek?

GORAN, LEGENDA O ZMAJU

Avtor: Primož Suhodolčan

Obseg: 32 strani

Format: 27 x 20 cm

Otroške in mladinske knjige, Slikanice s karakterji

Vsi vemo, da zmaji v pravljicah letijo.
Da bruhajo ogenj in varujejo
skriti zaklad.

Vsi tudi vemo,
da se zaradi pravljic o zmajih
otrokom svetijo oči.

Vendar je samo en zmaj, ki leti,
bruha ogenj in varuje zaklad,
medtem ko igra košarko.

Bralci bodo v zgodbi poleg pravljičnih bitij prepoznali biografske elemente iz življenja Gorana Dragića, ki je zanje napisal tudi nagovor.

KAKO JE GOSPOD FELIKS TEKMOVAL S KOLESOM

Avtor:  Svetina, Peter

Obseg: 26 strani

Format: 190 mm x 130 mm

Slikanica, Prvo triletje, Drugo triletje

Najnovejše slikaniško besedilo večkrat nagrajenega pisatelja Petra Svetine pripoveduje o nekoliko posebnem, zanimivem gospodu Feliksu, ki se nepričakovano, po navdihu, udeleži kolesarske tekme. Ker so v igri množica tekmovalcev, ovinki in velike hitrosti, je zgodba seveda napeta, še bolj pa tudi zabavna, saj gospod Feliks ni ravno klasičen tekmovalec – ko je žejen, si pač privošči limonado, ko si zaželi osvežitve v vodi, skoči vanjo, ne da bi se količkaj oziral na zapravljeno vodstvo. Kaj sploh je zmaga? Tudi o tem pripoveduje zgodba o gospodu Feliksu in sproščenem odnosu do življenja. Pripoved deloma, kot ji pritiče, temelji na stopnjevanju, ki sprosti nekaj adrenalina tudi v bralcu in ga divje poganja naprej.

ALICA V NORI DEŽELI

Avtor: Flisar, Evald

Obseg: 160 strani

Format: 21×14,5 cm

Otroško in mladinsko leposlovje, slovensko leposlovje

Če mislite, da je Alica potem, ko se je vrnila iz Čudežne dežele, uživala v dolgočasnih dneh navadne deklice, ki pridno hodi v šolo, se motite.
Pri dvanajstih (trmoglava in z diplomami treh fakultet) je skočila za svojim stricem, svetovno znanim profesorjem Skočirjem, naravnost v ledeno jezero, čeprav ji je jasno in glasno povedal, da je noče vzeti s seboj.
In ko ju je naplavilo na obalo neznane dežele, si je gladko izmislila, da jo je povišal v asistentko! Še dobro, da profesor Skočir proti taki trmi še ni izumil zdravila, sicer bi Alico prikrajšal za nepozabne dogodivščine v Poteruniji.

VELECIRKUS ARGO

Avtor: Lainšček , Feri

Obseg: 95 strani

Format: 16,5 cm x 24,5 cm

Romani

V Velecirkusu Argo čudežnik Garam Abdel Garam izvaja točko, ki gledalcem jemlje sapo. V njej Gela Gela in Tulsi, njegova dvanajstletna pomočnika, s pomočjo čarovnije vstopata v domišljijske svetove drug drugega, iz katerih se lahko varno vrneta samo zato, ker sta najboljša prijatelja. A le dokler se ne vmeša cirkuška afna Banfi. Takrat se Gela Gela in Tulsi znajdeta sredi fantastične pustolovščine v nenavadnem svetu: bolj ko hitiš, bolj se v njem oddaljuješ od cilja, bolj ko iščeš, manj najdeš, in več želja ko imaš, manj se ti jih uresniči…

ALIČINE DOGODIVŠČINE V ČUDEŽNI DEŽELI

Avtor: Carroll, Lewis

Obseg: 191 strani

Format: 20,4 x 14,4 cm

Otroško / Najstniško leposlovje in resnične zgodbe

Težko bi našli koga, ki ne bi poznal Aličinih dogodivščin v Čudežni deželi.
Posezite po knjigi, ki vam ponuja sanjsko fantazijo, povedano s preprostim otroškim besedjem, ki milijonom odraslih pomenijo visoko cenjeno kulturno ikono, zakladnico jasnih idej, globokih spoznanj in modrosti. Zgodba, ki je povod za kritično razmišljanje o človekovi podzavesti, zapletenosti družbenih odnosov, o jezikovnih in logičnih problemih. Zgodba, ki umetnike spodbuja k drznim poustvarjalnim poskusom in, celo politiki sklicujejo na paradoksalne izjave prismuknjenih bitij iz Čudežne dežele. Poglobite se v fenomen pripovedi o Alici, o njeni pomembnosti za življenje v različnih kulturah ter njen »pomen« ta knjižica še vedno pomeni izziv novim in novim p ronicljivim raziskovalcem in kritikom.

Knjiga »Aličine dogodivščine v Čudežni deželi« je obogatena z izhodišči za pogovor o njeni vsebini.

ŽIVALSKE USPAVANKE

Avtor: Lila Prap, Dragica Haramija

Obseg: 52 strani

Format: 21,0 x 21,1 x 1,0 cm

Predšolska vzgoja, 1., 2. in 3. razred

Slikanica Živalske uspavanke je izšla v zbirki domačega branja Knjiga pred nosom. V avtorski slikanici Lile Prap Živalske uspavanke je zbranih štirinajst pesmi. Trinajst pesmi je uspavank za različne živali, prva pesem pa je namenjena čukom, ki so nočne živali, zato je budnica.  Avtorica je vsako žival, ki ji je napisala pesem, tudi naslikala.

Spremno gradivo, ki je v slikanici Živalske uspavanke razvija bralne zmožnosti, spodbuja pogovor o prebranem, vsebuje stvarne opombe in posreduje dodatne informacije o besedilih in avtorjih. Avtorica spremnega didaktičnega gradiva je dr. Dragica Haramija.

V knjigi Živalske uspavanke boste našli Mačjo uspavanko, Uspavanko za ribe, Medvedjo uspavanko …

KAKO ZORIJO JEŽEVCI

Avtor:  Peter Svetina

Obseg: 86 strani

Format: 190 mm x 260 mm x 15 mm

Slikanica, Prvo triletje, Drugo triletje

Junaka ilustrirane knjige Kako zorijo ježevci sta dva – ježevec Helge in ježevka Nikozija, pri njunih prigodah pa se jima pridruži še cel kup živali nenavadnih imen in vrst, različnih značajev in navad. Dogodki, ki jih avtor opisuje, so pogosto v osnovi vsakdanji ali drobni (na primer nakupovanje, slikanje, vrtenje na stolu itd.), a iz njih s pomočjo unikatnih literarnih likov ustvari prave male mojstrovine – duhovite, izvirne, nemalokrat prav filozofske (globoke) zgodbice. Po duhu in obliki so sorodne tistim iz ilustrirane knjige Modrost nilskih konjev, ki si je leta 2011 prislužila Priznanje zlata hruška za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo. V knjigi Kako zorijo ježevci se kot stranska junaka celo pojavita tudi glavna junaka Modrosti nilskih konjev, Hubert in Marcel. Ker je slednja nekoč že upodobil Damijan Stepančič in ker sta Peter Svetina in omenjeni ilustrator na papirju odlično uigran par (Stepančič zna z ilustracijo dobro uloviti tako humor kot tudi izjemno simpatičnost likov Petra Svetine, kar bo pri novi knjigi še kako pomembno), smo se odločili, da tudi ilustriranje novih besedil(c) Petra Svetine zaupamo njemu, torej enemu naših najbolj priznanih ilustratorjev. Skrajno izčiščena besedila o dveh ježevcih in njunih prijateljih ter znancih bodo torej botrovala bodisi smehu bodisi sproščenemu premisleku o naravi stvari in nekaterih življenjskih okoliščin.

Knjiga je prejela nagrado Večernica 2016, nagrado Večera za otroško in mladinsko literaturo!

SPEED-DATING MIT PAPA

Avtor: Juma Kliebenstein

Obseg: 159 strani

Format: 13,5 cm x 19 cm

Knjiga, ki je letos določena za tekmovanje iz nemščine na državni ravni.