Letos praznuje svojih 70 let ena najstarejših knjižnih zbirk in prva slikaniška zbirka v Sloveniji, zbirka Čebelice. V tej zbirki, namenjeni najmlajšim bralcem, je od ustanovitev do danes izšlo že 478 knjižic majhnega formata, skupno število natisnjenih izvodov pa je preseglo šest milijonov.

Zbirko Čebelica je leta 1953 ustanovila Kristina Brenokova, ki jo je urejala prvih 20 let. Vse od začetka izhajanja so v zbirki nastajala najboljša slovenska in svetovna književna besedila za otroke, ki so jih ustvarili pisatelji in pisateljice, pesniki in pesnice ter priznani slikarji, ilustratorji.

Rdeča kapica Jakoba in Wilhelma Grimma v prevodu Frana Albrehta je izšla kot prva knjiga zbirke, ki jo je ilustrirala Marlenka Stupica. V zbirki so pozneje izhajala tako prozna dela kot poezija. Med proznimi deli so najbolj zastopane ljudske pravljice, klasične umetne pravljice in sodobne pravljice iz domače in tuje književnosti ter živalske in realistične pripovedi. Izbor poezije pa prinaša ljudsko otroško pesem in umetno poezijo za otroke.

Praznovanju jubileja Čebelic smo se pridružili tudi na naši šoli. V ta namen smo pripravili razstavo, ki si jo učenci ogledajo v okviru obiska knjižnice pri knjižnično-informacijskih urah. Naši najmlajši učenci pa jih vsak teden pridno prebirajo že od prvega šolskega dne.

To so čebelice in Čebelice.

Prve čebelice, tiste z majhno začetnico zapisane, nabirajo med. Spomladi, ko sonce ogreje travnik in se odprejo cvetovi, pridejo iz svojih panjev. Spuščajo se s cveta na cvet, potapljajo se v sladke cvetne vonjave in srkajo iz cvetov sladke sokove. Ali je to pravljica?
Ne. To je samo misel na čebelice in na sladki med, ki so ga nabrale in se nam pocedi po bradi, ko ga ližemo in jemo s kruhom.

Druge Čebelice, tiste, ki so zapisane z veliko začetnico, vam pripovedujejo pravljice,  kajti to so majhne knjige. Vsi jih poznate. Čebelic je veliko in pravljic je veliko.

(Ela Peroci – Čebelice)
100 /1966

Jana Merica