ZRAK ZA ZAJTRK

Avtor: Jana Frey

Obseg: 160 str.

Format: 20 x 13 cm

Najstniško leposlovje in resnične zgodbe

Problemski mladinski romani

Serafina del svojega otroštva preživi na podeželju v okolici Rima, obdana s soncem in naravo, predvsem pa z ljubeznijo svoje italijanske none, ki jo imenuje »moj svetlolasi angel«. Serafina ni temna in suha kot njena mlajša sestra Maria, pač pa svetle polti in blond po svoji nemški materi. Ko ima Serafina deset let, se družina preseli v Nemčijo. V novo okolje se Serafina težko vživlja: z nemško babico se ne ujame, v šoli je osamljena, njen edini prijatelj je debeli sošolec Moses, s katerim sta si zelo blizu, dokler se nekaj let pozneje v Serafinin blok ne priselita sovrstnica Ernestina in njen brat Fritz, v katerega se Serafina zaljubi. Serafina je prepričana, da je nihče ne mara, ker je s svojimi 64 kg preveč debela. Začne hujšati, sočasno se zapletajo domače razmere: nona zboli in pristane v bolnici, oče v Italiji spozna drugo žensko. Serafina je obsedena s hujšanjem, zapre se vase, popusti v šoli, skrivaj jemlje odvajala in meče hrano v smeti, postopoma prekine vse stike z okoljem, postaja vse šibkejša, dokler je vrtinec anoreksije ne pripelje v bolnišnico – tehta le 37,5 kg. Iz bolnišnice pobegne, reši jo Moses. Sledi dolga terapija v kliniki za mladostnike z motnjami hranjenja. Knjiga je napisana po resničnih dogodkih.

ZVEZDE VABIJO

Avtor: Miha Mazzini

Obseg: 200 str.

Format: 20,5 x 14,5 cm

Najstniško leposlovje in resnične zgodbe

Splošni romani

Zmagovalni roman natečaja Modra ptica 2016 je letos podpisal Miha Mazzini, priljubljeni kolumnist, scenarist in pisatelj, ki je sicer bolj znan po svojih romanih za odrasle (Izbrisana, Otroštvo, Paloma negra, Nemška loterija itn.), a je zelo aktualno temo, sovpadanje virtualnih in realnih svetov, v svojem drugem mladinskem romanu napisal tako, da ga zlahka berejo tudi starejši bralci. Kaja in Anja se prijavita na tekmovanje pevskih talentov, in čeprav je Kaja odlična pevka, jo skušajo nekateri »prijatelji« in virtualni fant od tega odvrniti. Zato se prijateljica Anja s pomočjo Kajinega brata odloči ugotoviti tako to, kakšni so resnični nameni Kajinih prijateljev, predvsem pa to, kdo se skriva za vsem tem. Zgodba se začne zelo enostavno, nadaljuje pa se kot detektivka, ki poleg humorja prinaša tudi veliko čustvenega naboja. Razburljiva pustolovščina po »mazzinijevsko« seveda nastavlja tudi ogledalo sodobni družbi.

SPOMINI NE ZBLEDIJO

Avtorji:

Janko Durič; Bernarda Roudi; Jože Pojbič
 

Obseg: 210 str.

Format: 25 x 17 cm

Zgodovina, zborniki, spomini

Pričevanja in razmišljanja o vojni za Slovenijo 1991 v Pomurju

KO SEM PRVIČ

Avtorji: Pierdomenico Baccalario, Alice Basso, Fausto Boccati, … [et al.]

Obseg: 234 strani
Format: 21 x 14 cm

Kratka proza, leposlovje

Izbor dvanajstih zgodb priznanih in nagrajenih italijanskih avtorjev. Prva zmaga, prvo razočaranje, prva prevara, prva ljubezen, prvi resnični izziv: kaj od tistega, kar se nam je zgodilo prvič, se nam je najbolj vtisnilo v spomin? Kako smo to doživljali? Dvanajst zgodb, ki vas bodo pripravile do nasmeha, joka, morda ogorčenja. Kajti prvič je lahko karkoli, predstava, pričakovanje ali želja. Lahko je nekaj nežnega, navdušujočega ali grobega in celo krutega.

To je mladinska knjiga za občutljive bralce vseh starosti.

RAZPRTIJE

Avtor: René Goscinny, Albert Uderzo

Obseg: 48 str.

Format: 29 x 22 cm

Strip

Francosko leposlovje

Julij Cezar si še vedno prizadeva, da bi z obličja sveta enkrat za vselej izbrisal malo galsko vasico, ki se mu ne neha upirati. Tokrat se odloči, da bo v Galijo poslal sejalca razprtij: to je Kaj Mazabregom, nebodigatreba, ki zaneti prepir povsod, kamor pride. In nazadnje mu po pretanjeno izpeljani ukani uspe, da razedini vaščane. Prepriča jih namreč, da je Asterix zamenjal skrivnost čarobnega naboja za vazo, polno dragih kamnov. Bo zvitemu Asterixu in modremu Panoramixu uspelo razkrinkati obrekovanje in znova zediniti edinstveno in neuklonljivo galsko vas?

JAZ, DRUGAČNA

Avtor: Jana Frey

Obseg: 286 str.

Format: 13,5 x 21 cm

Najstniško leposlovje in resnične zgodbe

Družinski romani

Kelebek biva v dveh svetovih. S starši in bratom živi v Nemčiji, vendar izhajajo iz Turčije. Sicer se integrirajo v nemško družbo in okolje, toda še vedno ohranjajo turško tradicijo in običaje. Kelebek občuti omejevanje, ko postane najstnica, in mora začeti nositi naglavno ruto; starši je ne pustijo zvečer s sošolkami v disko. Če že gre kam zvečer, jo mora vedno spremljati brat Sercan. Toda uporni duh v njeni naravi se ne želi ukloniti ukazom njene družine in ostalih sorodnikov. Ko se Kelebek zaljubi, dojame prepad med nemško in turško kulturo, ker je Janosch kristjan, ona pa muslimanka. Sama se zaveda, da je prepovedana ljubezen lahko pogubna za oba.