ZASPI, SANJA!

Avtor: Libby Gleeson

Obseg: 30 strani
Format: 28,5 x 22 cm

Slikanice

Mala Sanja s svojim jokom ves večer krade spanje svoji starejši sestrici. Ne pomaga niti mamina uspavanka niti očkova glasbena skrinjica, drobna deklica joka na vse pretege, tudi ko se vrne iz nočne vožnje, ki naj bi jo uspavala … Nato se starejša sestrica domisli rešitve, ki ustavi solze na objokanih ličkih. Topla in humorna zgodba pomaga razvijati sočutje in sestrsko ljubezen. In potem je vse lažje

MOJ LAJF

Avtor: Boštjan Gorenc

Obseg: 105 strani
Format: 24×17 cm

Strip, slovensko leposlovje

“Beri Cankarja, ker je zmeraj sodoben.” Boris Pahor

V spremni besedi k Mojemu lajfu je Žejna Leiler zapisala: “Tako kot za večino klasikov nacionalne literature tudi za Ivana Cankarja velja naslednje: o njem vsi vse vemo, ali vsaj mislimo, da vemo, zares pa ga bere komajda kdo.” Zbirka Cankar v stripu bralcem na sodoben, kritičen, raziskovalen in provokativen način približuje literarni opus Ivana Cankarja. V sodobno preobleko sta Cankarjevo Moje življenje preoblekla Boštjan Gorenc – Pižama in Tanja Komadina. Tako v stripovski izvedbi beremo o tem kako je šel Ivan prvič v šolo in kako je kradel suhe hruške iz materinega peharja. V podobah iz sanj Ivan zataji mater, ne manjka pa tudi Harry Potterjevski klobuk Izbiruh. Moj lajf je zakon strip za mladino in odrasle!

INKLUZIJA OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI

Avtor:  Dušan Rutar

Obseg: 257 strani
Format: 21 x 21 cm

Strokovna literatura

Avtor o knjigi pravi:

Izhajal sem iz teorije pravičnosti,

družbene pravičnosti, zato je ta izraz tudi v podnaslovu knjige. Temeljna ideja knjige je:

Ne obstaja inkluzija otrok s posebnimi potrebami brez boja za družbeno pravičnost.

DREVO

Avtor: Danny Parker

Obseg: 36  strani
Format: 28 x 23 cm

Otroško in mladinsko leposlovje. Slikanice

 

Mlado drevo raste v zavetju starejšega drevesa, kjer se počuti srečno in varno. Neke noči pa divja nevihta uniči vse, kar mlado drevo pozna in naenkrat se znajde nezaščiteno in samo. A medtem ko raste, drevo postopoma spoznava, da vsak konec pomeni tudi nov začetek

HLAPCI: KO ANGELI OMAGAJO

Avtor: Andrej Rozman Roza

Obseg: 173 strani
Format: 24×17 cm

Strip, slovensko leposlovje

Pri prirejanju besedila se je Cankarjevega izvirnika najbolj držal Andrej Rozman – Roza v stripu Hlapci: ko angeli omagajo. Je pa v »najbrž najbolj slavljeni in najbolj reprezentativni gledališki komad vse slovenske dramatike«, kakor Hlapce v spremni besedi označi filozof Mladen Dolar, vseeno dodal angela in nadangela ljubezni, ki skušata združiti Jermana in Lojzko, hkrati pa nastopata kot nekakšna komentatorja. Ker niso le mladi tisti, ki jim je treba približati Cankarja, saj ga tudi med odraslimi redkokdo bere, strip z risbami Damijana Stepančiča učinkovito nagovarja oboje.

HLAPEC JERNEJ IN PASJA PRAVICA

Avtor: Žiga Gombač

Obseg: 92 strani
Format: 24×17 cm

Strip, slovensko leposlovje

Jernejeva zgodba je le ena izmed mnogih, ki se godijo vsak dan. Godijo se, čeprav se ne bi smele zgoditi.

110 let po nastanku Hlapca Jerneja in njegove pravice, je Cankarjeva socialna povest dobila sodobno podobo v obliki stripa. Hlapec Jernej (iz stripa) je skupaj s starim Sitarjem imel izvrstno slaščičarno, imenovano Pri slastnem smrčku. Skupaj sta začela praktično iz nič in po skrivnem receptu, ki sta ga poznala le onadva, izdelovala najboljši sladoled daleč naokoli. Na Pasjo ravan so hodili psi od blizu in daleč. Čeprav je Jernej pri Sitarju delal kot hlapec, ga je ta spoštoval in ga imel za sebi enakega. Stvari se seveda spremenijo, ko stari Sitar umre. Jernej je prepričan, da zaradi štiridesetletnega vloženega dela pripada slaščičarna njemu, dobi pa jo, seveda, gospodarjev najstarejši sin, ki pa nikoli ni vlagal kaj dosti dela in časa vanjo. Jernej se razburi in kar ne neha zahtevati, kar mu, po njegovem mnenju, pripada. Mladi Sitar pa ga nažene s posestva. Jernej se odpravi do pomembnih ljudi, da bi oni presodili, ali se mu je zgodila krivica ali ne. Jernej roma od biriča do sodnika, od sodnika do vrhovnega sodnika, na koncu se obrne na Boga. Hlapca Jerneja je narisal Igor Šinkovec, v oblačke je zgodbo napisal Žiga X Gombač, spremno besedo je spisal Matic Kocijančič.